DK2020 masterclass satte fokus på klimalederskab

Event
Birgit Stenbak Hansen, borgmester i Frederikshavns Kommune.

Birgit Stenbak Hansen, borgmester i Frederikshavn, i debat på scenen.

Der var lagt op til videndeling og læring fra handlekraftige byer som London og Oslo, da Nationalmuseets festsal var ramme for en masterclass for topledelsen fra de 20 medvirkende DK2020 kommuner. Formålet var at præsentere vigtige erfaringer fra C40-byerne og lægge op til en politisk debat om klimalederskabet i kommunerne.

Af Steffen Foldager Jensen

Onsdag 9. oktober holdt CONCITO, C40 og Realdania masterclass for borgmestre, udvalgsformænd, direktører og praktikere fra de tyve danske kommuner, som deltager i DK2020-projektet og pt. er i gang med at udarbejde Pariskompatible klimaplaner. På dagen blev der delt erfaringer, både de gode og de dårlige, om ledelse af den grønne omstilling i kommunerne.

Talere fra ind- og udland bidrog med nye perspektiver og løsningsforslag, som kommunerne kunne lade sig inspirere af. Med denne vidensdeling på tværs af kommune- og landegrænser blev vigtigheden af samarbejde og netværk understreget som optakt til C40 World Mayors Summit 2019 i København, som mange kommuner efterfølgende deltog i.

Se billedreportage nedenfor. Fotos: Claus Fisker

Frank Jensen bød velkommen.
Københavns overborgmester Frank Jensen bød velkommen og udtrykte begejstring over kommunernes vilje til grøn omstilling.
Mark Watts, CEO for C40 netværket.
Mark Watts, CEO for C40 Cities, satte fokus på byernes betydning for klimaindsatsen. Samarbejde og videndeling er en nødvendighed for at styrke byers evne til at omstille sig, påpegede han.
Nina Kovsted Helk, Realdania
Nina Kovsted Helk, filantropidirektør i Realdania, talte om vigtigheden af netværk og at klimaløsninger kan skabe merværdi, så både klimaet og livet i byerne forbedres.
Christian Ibsen, CONCITO
Christian Ibsen, direktør i CONCITO, tegnede konturerne af en ambitiøs og målrettet dansk klimapolitik og gav et første indblik i CONCITO’s igangværende kortlægning af alle danske kommuners klimaindsats.
Janne Peljo, SITRA
Janne Peljo, projektchef i den finske innovationsfond SITRA, lancerede en ny rapport om inspirerende nordiske klimaløsninger og potentialet for at skalere løsningerne til andre byer og kommuner.
Erik Flyvholm, Lemvig Kommune.
Der blev diskuteret og udvekslet idéer, her deltagere fra Lemvig Kommune.
Borgmestrene fra hhv. Roskilde, Middelfart og Sønderborg.
Og netværket på tværs af kommuner, her borgmestrene fra Roskilde (Thomas Breddam), Middelfart (Johannes Lundsfryd Jensen) og Sønderborg (Erik Lauritzen).
Shirley Rodrigues, miljø- og energiborgmester i London.
Londons miljø- og energiborgmester Shirley Rodrigues fortalte om de muligheder og begrænsninger for klimahandling, som London arbejder med i disse år. Hun understregede, at politisk lederskab og involvering af byens aktører er nøglerne til Londons succesfulde klimaindsats.
Heidi Sørensen, Oslo Kommune
Heidi Sørensen, Director of Climate Agency i Oslo, gav et indblik i de værktøjer og klimaindsatser, som Oslo har iværksat. Hun fortalte blandt andet om, hvordan Oslo arbejder med karbonbudgetter som en integreret del af kommunens årlige budget for at sikre, at klimaet tænkes ind i beslutninger på tværs af sektorer.
Borgmesterdebat, DK2020 masterclass
Dagens program blev afrundet med en debat med fem borgmestre på scenen. Her gav borgmestrene udtryk for, at de kan mærke et momentum og befolkningens interesse for klimaet, hvilket styrker deres politiske mod. Fra venstre: Simon Aggesen (Frederiksberg), Birgit Stenbak Hansen (Frederikshavn), Erik Lauritzen (Sønderborg), Karsten Längerich (Allerød) og Michael Ziegler (Høje-Taastrup).
Deltagere i DK2020 masterclassen
55 politiske og administrative ledere fra kommunerne deltog i masterclassen, der var det tredje arrangement i DK2020. Næste gang mødes projektteams fra de 20 kommuner til workshop i Vejle den 14. november.

 

 

Relaterede emner