Den første CO2 lagring markerer vigtigt skridt for klimamål

Nyhed
copenhill
Nu skal den første CO2 pumpes ned i den danske undergrund, og det kan blive starten på et større dansk CO2-lagringseventyr. Det kan spille en vigtig rolle i opfyldelsen af de danske og europæiske klimamål.

I dag findes der en håndfuld storskala CCS-projekter i verden og mange projekter er i pipeline. Dette er dog stadig langt under den nødvendige udbygning for at nå klimamålene, som bl.a. påpeget af det Internationale Energiagentur.

Det er afgørende at udvikle lagerkapacitet til CO2 for at få hele værdikæden for CCS på plads. Derfor er det et vigtigt skridt for udviklingen af CCS, at Project Greensand nu igangsætter test af den første lagring af CO2 i den danske undergrund i et udtjent oliefelt. Det kan give vigtige erfaringer i implementering af af CCS i Danmark og Europa de kommende år.

Danmark kan spille en vigtig rolle i udviklingen af CCS ved at visse, hvordan teknologien kan implementeres på udvalgte danske kilder, samt ved at udnytte den danske undergrunds potentiale for at lagre CO2, herunder fra nabolande.

Danmarks undergrund har ifølge statsgeologerne hos GEUS et potentiale til at lagre 22 mia. tons CO2. Tre lagringsprojekter, inklusive Project Greensand, sigter mod at kunne lagre i alt 33 mio. tons i 2030. Til sammenligning vurderer CONCITO, at potentialet for at lave CO2-fangst på danske kilder er 5 mio. tons i 2030. Der vil således være et stort potentiale for importere CO2 fra nabolande, og hjælpe dem af med deres CO2. Dette kan bidrage til hurtigere omstilling i bl.a. Tyskland og Sverige, der ikke har samme muligheder for at lagre CO2

I CONCITOs fremtidsbillede for et klimaneutral Danmark i 2040, spiller CCS en vigtig rolle, men er kun en lille brik i det store billede af klimaløsninger, hvor udledningen skal reduceres fra 78 mio. tons CO2e-udledning i 1990 til klimaneutralitet.

CCS giver ikke mening på alle kilder, der udleder CO2, men på de kilder, hvor der ikke er udsigt til bedre alternativer, såsom direkte elektrificering med fx varmepumper.

CONCITO vurderer, at biogasanlæg, tung industri (cementproduktion og raffinaderier) og affaldsforbrændingsanlæg er de mest oplagte i en dansk kontekst. Implementeringen af CCS er bestemt ikke uden udfordringer, men en stigende pris på forurening - med EU’s kvotepris og den danske CO2-afgift – i kombination med de afsatte puljer til CCS i Danmark, er incitamenterne ved at være på plads i Danmark.

De første erfaringer med at lagre CO2 skal være med til at bane vejen for, at Danmarks kan lagre CO2 i stor skala, og på den måde både lagre CO2 fra danske kilder, og hjælpe Danmarks nabolande med deres omstilling.

I notatet ”the potential for carbon capture and storage in Denmark” giver CONCITO et indblik I de danske rammevilkår og potentialer for CCS.

Kontakt
Tobias
Senioranalytiker, Analyseteamet