Grøn byfornyelse kan løse ”paradoksproblemet”

Pressemeddelelse
Både lejere, udlejere og samfundet kan opnå store gevinster, hvis man gennemfører en ny grøn byfornyelse i Danmark.

Dermed kan det såkaldte paradoksproblem, hvor selv rentable energirenoveringer i private udlejningsejendomme ikke foretages, blive løst. Det er konklusionen i en ny rapport, som CONCITO har udgivet med støtte fra Realdania.

Rapporten regner på økonomien i en gennemgribende energirenovering af de private lejeboliger på niveau med Klimakommissionens anbefalinger. Efterfølgende har CONCITO, blandt andet i dialog med repræsentanter fra udlejere og lejere, udviklet en model for aftalt boligrenovering, der juridisk minder om den oprindelige byfornyelse, og som økonomisk kan understøttes af energiselskabernes energispareforpligtelser. CONCITO’s formand, Martin Lidegaard:

- Modellen giver lejerne mere komfort i boligen og beskyttelse mod de stigende varmepriser. Samtidig får ejerne større værdistigninger i deres ejendomme og det danske samfund får et bidrag til at løse klimaproblemet. Det er derfor en model, som jeg tror og håber på sigt kan samle både ejere, lejere og et bredt politisk flertal.

Energirenovering af private lejeboliger sker i dag sjældent. Lejer får en lavere varmeregning, men det er ofte usikkert, om udlejer kan få dækket sine omkostninger til energirenoveringen. I den foreslåede model løser parterne dette såkaldte paradoksproblem ved at aftale sig frem fra gang til gang og sikrer dermed en sikker gevinst for alle. Både lejere og udlejere har derfor også tilkendegivet en principiel interesse i modellen. Men der er stadig en juridisk knast i CONCITOs udspil, som betyder at lejerne ikke kan bakke op om den samlede rapport. Udlejerne kan bakke op om rapportens anbefalinger, men kun under forudsætning af, at lejerne også kan tilslutte sig, idet de understreger, at anbefalingerne er udtryk for en balance mellem udlejers og lejers synspunkter. Hertil siger Lidegaard:

- Efter vores opfattelse er den grundlæggende model bæredygtig for alle parter, netop fordi den tager hensyn til både lejerne, udlejerne og samfundets interesser. Derfor er det også mit håb, at der kan findes en politisk løsning på den sidste knast uden at den samlede balance forrykkes.

Rapporten er udarbejdet af Martin Lidegaard og Michael Minter fra CONCITO med reference til en faglig følgegruppe under ledelse af Torben Melchior, fhv. præsident for Højesteret.

Yderligere informationer:
Michael Minter, mm@concito.dk, 26 16 64 14

Relaterede emner