Ny analyse: Manglen på arbejdskraft risikerer at blive en hindring for den grønne omstilling

Pressemeddelelse
fremtid arbejde
Den forventede jobefterspørgsel frem mod 2030 forventes at stige fra 30.000 til 50.000 nye jobs årligt som følge af både CO2-afgiften og de investeringer i grønne teknologier, der er nødvendige for at nå det danske drivhusgasreduktionsmål på 70%.

Ny analyse fra CONCITO peger på et øget behov for arbejdskraft til den private sektor i en situation, hvor arbejdsmarkedet allerede er presset og hvor efterspørgslen også vokser i den offentlige sektor.

Regeringen har i den seneste tid meldt en række ambitiøse målsætninger ud for både investeringer og udbygning af vedvarende energi i Danmark. Samtidigt har regeringen præsenteret et udspil til en grøn skattereform, der vil anspore virksomheder i industrien til at omstille deres produktion fra sorte til grønne energikilder.

Analysen konkluderer, at i perioden 2025 til 2030 vil den samlede jobefterspørgsel stige fra ca. 30.000 til ca. 50.000 nye jobs årligt – hvilket er et markant højere tal end i tidligere analyser. Samtidigt viser den, at beskæftigelsestilvæksten langt overstiger det forventede beskæftigelsestab som følge af CO2-afgiften.

”Investeringerne i grøn omstilling er helt nødvendige, men de vil øge beskæftigelsen mere, end hvad arbejdsmarkedet kan levere, hvis vi ikke tager de nødvendige forholdsregler, herunder politiske initiativer, for at sikre, at arbejdskraften er til stede,” siger senior konsulent i CONCITO, Sara Petrycer Hansen, som leder projektet ’Fremtidens Grønne Arbejdsmarked’, der står bag analysen.

Manglen på hænder vil stige støt henimod 2030

Finansministeriets tal peger på, at der alene i den offentlige sektor forventes en øget efterspørgsel på 36.000 jobs i 2030. Derudover vil der være et ekstra arbejdskraftsbehov på 40.000 i det private og til den grønne omstilling. Den forventede stigning i arbejdsstyrken fra 2022 frem mod 2030 er på samlet 25.000 personer. Det efterlader altså et gab på ca. 50.000 personer i 2030. Manglen vil være støt stigende i de kommende år frem mod 2030.

Omkring halvdelen af alle jobs forventes skabt som følge af investeringer i havvind. Øvrige investeringer er bl.a. øvrig vedvarende energi, energieffektivisering, Power-to-X, udbygning af energiinfrastruktur samt ombygning af eksisterende kraftværker som erstatning af kul, olie og gas.

Hovedparten af disse jobs vil tilfalde personer med en erhvervsuddannelse og i dag betegnes som faglærte. Generelt vil der som minimum ske en fordobling indenfor alle uddannelsesniveauer, altså både ufaglærte, faglærte og akademikere

”Hvis vi ikke formår at omstille vores beskæftigelses- og uddannelsessystem til en grøn verden, får vi store problemer. Virksomhederne får svært ved at rekruttere den arbejdskraft, de har behov for til at udvikle og producere deres produkter, hvilket kan udfordre de danske styrkepositioner. Konsekvensen er, at Danmark får sværere ved at bidrage med de teknologiske løsninger til den grønne omstilling også internationalt,” siger Sara Petrycer Hansen

Analysen er en del af en samlet beskæftigelseseffekt-analyse, som bliver udfærdiget i regi af projektet Fremtidens grønne arbejdsmarked. Projektet er støttet af Novo Nordisk Fonden, Industriens Fond og PensionDanmark. Projektet er toårigt og startede i august 2021. Det første år af projektperioden vil blive brugt primært til det omfattende analysearbejde og det andet år til forankring af resultaterne og til at skabe konkrete handlingsorienterede initiativer på basis af den nye viden. Den samlede beskæftigelsesanalyse offentliggøres i slutningen af august 2022. Projektet kan følges på Fremtidens grønne arbejdsmarked | CONCITO

oæl

 

mn

Kilde: Finansministeriets Dataark fra opdateret 2025 plan, august 2021 samt egne beregninger.

Læs mere her: 

Relaterede emner