Reservér fradraget til energirenoveringer

Pressemeddelelse
Hvorfor ikke målrette den kommende vækstpakke og fradrag for renoveringer til energibesparelser og andre grønne initiativer, spørger Danmarks grønne tænketank.

Det vil både hjælpe på klimamålene, støtte grøn vækst og beskytte borgerne mod de kommende års prisstigninger på energiområdet.

I dag førstebehandler Folketinget regeringens forslag om at private husstande skal kunne trække hushjælp, istandsættelse og vedligehold fra på selvangivelsen. Men ifølge Danmarks grønne tænketank CONCITO er man ved at begå samme fejl som i den sidste vækstpakke: Man uddeler bevidstløst penge til alle former for istandsættelser fra nye badeværelser til tagrender i stedet for at fokusere på det område, hvor der er flest arbejdspladser og mest samfundsøkonomi at hente: På energirenoveringer. CONCITO's formand Martin Lidegaard udtaler:

- Det er virkelig at forspilde en god chance, hvis ikke man målretter disse fradrag mod energirenoveringer. Det ville give et kæmpe løft til de nødvendige energibesparelser i Danmark, det vil give maksimal effekt på beskæftigelsen og det vil beskytte de danske borgere mod de prisstigninger, der i øjeblikket slår hårdt igennem på de globale markeder.

Formanden henviser til, at råolie i de sidste 16 måneder er steget med 150 %, kul med 100 % og gas tilsvarende. Fortsætter denne tendens, vil mange familier opleve meget store stigninger i udgifterne til energi. Disse stigninger kan de beskytte sig imod ved at sætte ind nu med isolering, installation af vedvarende energi som varmepumper og solanlæg og lignende tiltag, som staten har en enestående mulighed for at give tilskud til, hvis man ønsker at lave en vækstpakke. Martin Lidegaard:

- Det giver simpelthen ikke mening at give det samme tilskud til opstilling af samtalekøkkkener og jacuzzier som til energirenoveringer. Det første giver kun en kort og umiddelbar effekt, det andet gavner både den enkelte families langsigtede økonomi og målet om en halvering af energiforbruget. Hvis ikke vi udnytter muligheden nu, hvornår får vi så chancen igen? Jeg håber virkelig, at Folketingets partier vil tage en dyb indånding og ikke haster dette forslag igennem, før det er blevet mere målrettet.

CONCITO understreger, at det i forvejen er småt med de grønne fingeraftryk i både regeringens og rød bloks 2020 planer, og der derfor ikke er råd til at spilde de mest oplagte chancer.

Yderligere kommentarer:
Formand Martin Lidegaard: 29 89 67 00
Projektleder Michael Minter: 26 16 64 14

Relaterede emner