Stort klimapotentiale i kostændringer

Pressemeddelelse
Nyt CONCITO-notat samler aktuel viden om potentialet for at reducere fødevaresektorens klimabelastning gennem ændrede kostvaner og anbefaler nye initiativer på området.

Klimavenlig kost er kommet på dagsordenen som et vigtigt element i at reducere fødevaresektorens klimabelastning. Ikke mindst i Danmark, som stadig er blandt de mest kødspisende nationer i verden.

FN forventer, at der i 2050 vil være knap 10 mia. mennesker på jorden. Hvis så mange mennesker skal brødfødes uden enorme negative konsekvenser for klima og miljø, vil det både være nødvendigt med yderligere effektivisering af landbrugsproduktionen og ændrede forbrugsmønstre. Kostændringer alene vurderes at kunne reducere fødevaresektorens drivhusgasudledning med mellem 34-64 % i 2050. Det viser CONCITO-notatet ”Klimavenlig kost”.

”Det er uomgængeligt, at der skal ske markante reduktioner i fødevaresektorens klimabelastning for at nå Parisaftalens mål om at begrænse den globale temperaturstigning til 2 grader eller mindre. Anerkendte forskere på området vurderer, at en kostomlægning mod mindre klimabelastende fødevarer vil være mindst ligeså vigtigt som klimatiltag i selve landbrugsproduktionen”, siger sekretariatsleder i CONCITO, Michael Minter.

Ifølge CONCITOs beregninger er klimabelastningen fra gennemsnitsdanskerens kost i dag større end den samlede belastning fra personens energiforbrug (el, varme, benzin og diesel). Ud af de 17 ton CO2-ækvivalenter (CO2e) som gennemsnitsdanskeren udleder om året, stammer godt 3 ton fra fødevareforbruget, og heraf stammer op mod 75 % fra forbruget af kød og mejerivarer. Det største enkeltbidrag er oksekødet, der står for op til 1,5 ton CO2e om året.

Hidtil har indsatsen for mere klimavenlig og plantebaseret kost været fokuseret på forbrugerinformation og kampagner, men CONCITO peger på behovet for en mere holistisk tilgang, der gennem mange forskellige initiativer kan rykke ved vores madvaner og måden vi træffer beslutninger på, når vi køber ind eller spiser ude.

Af mulige initiativer nævnes bl.a. en overordnet klimamærkning i forhold til produktgrupper, bedre markedsføring af de klimavenlige fødevarer, fokus på mindre kød i kosten hos de kulinariske trendsættere, udvikling af plantebaseret køderstatning til de inkarnerede kødelskere og klimaafgifter på animalske fødevarer.     

”Information er stadig vigtigt, men forbrugerne kan ikke klare opgaven alene. Derfor skal vi have aktører i hele fødevarekæden samt økonomiske incitamenter i spil på en helt anden måde. Der er rigeligt at gå i gang med for borgere, virksomheder og politikere af enhver observans”, påpeger Michael Minter.

Notatet om ”Klimavenlig kost” er det første i en serie af klimabriefs, som vurderer potentialet i en række lovende klimaløsninger fra ind- og udland og kommer med anbefalinger til mulige tiltag på området. Serien er støttet af VILLUM FONDEN.

Læs notatet her

Yderligere information
Michael Minter, 26 16 64 14

Relaterede emner