Træ i byggeriet er langt fra altid bæredygtigt

Debatindlæg
træ i byggeriet
Med de kommende CO2-krav til nybyggeri forventes en øget anvendelse af træ i byggeriet. Ulempen er blot, at i dag ved vi langt fra nok om konsekvenserne.

Af Camille Damsø Pedersen, seniorkonsulent, CONCITO

Byggeriet har en klimaudfordring. Det står for cirka 30 procent af Danmarks CO2-udledning, og der er behov for en massiv indsats for mere bæredygtige bygninger. I den forbindelse kan bæredygtigt træ spille en rolle, men spørgsmålet er, om det altid er en god løsning?

Den debat har vi set senest mellem Steffen Johnsen fra Trofaco og Jakob Rygg Klaumann fra Dansk Træforening.

Det forventes, at de kommende CO2-krav, der er aftalt i den nye strategi for bæredygtigt byggeri, vil føre til en stigning i træbyggeriet. Ikke mindst i takt med at kravene trinvis strammes frem mod 2029. Det skyldes, at træ ofte har en mindre CO2-udledning end mere konventionelle byggematerialer.

Men der er i dag meget lidt fokus på, hvad konsekvenserne er ved en samlet øget efterspørgsel efter træ. Et øget forbrug af træ kan for eksempel mindske størrelsen af skovenes kulstoflager, hvis naturlig skov omdannes til produktionsskov, påvirke arealanvendelse samt have negative konsekvenser for biodiversiteten.

Større pres i globalt perspektiv

Byggeriet er ikke de eneste, som har fået øje på træ.

Der forventes også en stigende efterspørgsel efter træ globalt set, både til anvendelse i energiproduktionen, transportsektoren, tekstilindustrien med videre. Det øger presset på skovene, og konsekvenserne ved en stigende efterspørgsel efter træ skal ses i et større globalt perspektiv.

De LCA-beregninger, der bruges til at vurdere et byggeris klima- og miljøpåvirkninger, indeholder i dag ikke betragtninger om konsekvenser ved en øget anvendelse af materialer. Det politiske grundlag for at træffe beslutninger med betydning for materialevalg er altså ufuldkomment.

Det bør rettes op på blandt andet ved at udbygge LCA-beregninger til at inddrage konsekvenser ved et øget forbrug af materialer.

Bæredygtigheden i træet ignoreres

Et andet område, der fortjener større fokus, er, hvorvidt det træ, der anvendes i byggeriet, er bæredygtigt produceret. Det er ikke ligegyldigt, hvad for noget træ der benyttes, og træ er ikke bæredygtigt, bare fordi det er træ. Derfor bør der også fastsættes krav til bæredygtigheden i det træ, som anvendes.

Dertil skal vi selvfølgelig udnytte det fældede træ bedst muligt. Der er bred enighed, at der er en bedre klimaeffekt ved at anvende træet i byggeriet end ved at afbrænde det i energiproduktionen.

Træet har en længere levetid i byggeriet, end når det afbrændes, og derfor lagres CO2’en i træet også i længere tid. Samtidig med at træ kan fortrænge materialer med et højere klimaaftryk.

Bæredygtigt træ kan spille en vigtig rolle i fremtidens byggeri. Men vi skal sikre os, at der i reguleringen af byggeriets klimapåvirkning kommer langt større fokus på konsekvenserne ved øget forbrug af forskellige byggematerialer.

Og så går det altså ikke, at der ikke er større politisk fokus på, hvordan bæredygtigheden i det anvendte træ reelt sikres.

--- --- ---

Debatindlægget er bragt i Klimamonitor 6. september 2021