Om fremtidens fødevarer

CONCITOs program om fremtidens fødevarer skal på en visionær og konstruktiv måde sætte et helt anderledes klimaeffektivt og bæredygtigt fødevaresystem på dagsordenen. Gennem vidensindsamling, dialog, formidling og opinionsdannelse vil vi identificere og fremme mulige løsningsveje med baggrund i seneste internationale viden.

I det lange perspektiv frem mod 2050 vil der være fokus på behovet for radikalt anderledes danske og internationale produktions- og forbrugsmønstre. I det korte perspektiv på de kommende år vil vi fokusere på at identificere og understøtte løsningsveje til at reducere drivhusgasudledningerne fra eksisterende produktion markant, og vi vil samle og kommunikere den seneste viden om de mulige nye produktionsteknologier, fødevaretyper og forbrugsvaner, der ligger forude.

Fokus på madvaner, fødevareteknologier og globale perspektiver
I programmet vil vi beskæftige os med klimaudfordringer og -potentialer i hele værdikæden fra primærproduktion til forbrug og kostvaner. Vi vil sikre fokus og relevans på kort sigt samtidig med at vi vil orientere os bredt og have et langsigtet perspektiv på fødevaresektorens omstilling.

Indtil nu har vi fokuseret på madvaner, nye fødevareteknologier og de globale perspektiver i omstillingen. I 2019 indgik CONCITO desuden en særlig samarbejdsaftale med Coop om strategisk sparring i forbindelse med at dagligvarekoncernen skruer op for klimaindsatsen. Herigennem understøtter vi Coops arbejde med at øge forbrugernes viden om klima og handlemuligheder i butikkerne og andre steder. I 2020 har fokus i samarbejdet været på Coop Klimafunding.

I foråret 2020 igangsatte vi projektet Den store klimadatabase, hvor CONCITO i samarbejde med  2.-0 LCA Consultants og med støtte fra Salling Fondene arbejder på at beregne og gøre klimaftrykket fra 500 fødevarer offentligt tilgængeligt.

Endelig deltager vi i projektet Sociale drivkræfter og barrierer for klimavenlig kost, hvor vi i samarbejde med Sociologisk Institut på Københavns Universitet og med støtte fra Velux Fonden skal belyse og formidle, hvilke drivkræfter og barrierer støder unge danskere på, når de forsøger at spise en mere plantebaseret og klimavenlig kost?

I de kommende år vil vi udvikle vores strategiske samarbejde med World Resources Institute på fødevareområdet og prioritere analyse, formidling og dialog om følgende emner: 

  • Øget tilgængelighed af klimavenlig mad
  • Den optimale klima- og ernæringsrigtige kost
  • Klimaregnskaber i landbruget 
  • Arealanvendelse samt CO2-optag i jorder og skove
  • Fødevareteknologier og produktionsmetoder
  • Omstillingsveje til et klimaneutralt dansk landbrug.

Kontakt os gerne, hvis du vil høre mere om fødevareprogrammet, ønsker et foredrag om fremtidens fødevarer eller kender til interessante initiativer eller løsninger, vi bør se nærmere på. 

Programmets kerneaktiviteter er støttet af Velux Fonden.

Kontakt
Michael Minter
Programchef, Fødevarer og forbrug