En drivhusgasafgift i landbruget har lille effekt på forbrugernes priser
CONCITO har tidligere foreslået en simpel afgiftsmodel, hvor de biologiske processer i landbruget pålægges en drivhusgasafgift. På baggrund af den model har vi beregnet, hvordan afgiften påvirker priserne på mælkeprodukter og oksekød i supermarkederne. Vi har beregnet effekten af afgifter på hhv. 375 og 750 kr./ton CO2e, som pålægges udledningen fra køer og husdyrgødning.
På baggrund af beregningerne kan det konkluderes, at afgiften kun vil medføre en meget lille stigning i forbrugerpriserne og at forbruget dermed også kun sænkes en smule. Selv ved den høje afgift vil priserne på mælk og ost kun stige med ca. 2% mens prisen på oksekød vil stige med knap 4%. Det svarer til, at en gennemsnitlig husstands udgifter til produkterne stiger med i alt 135 kr./år.
Opsummering
- En afgift på udledningerne fra køers fordøjelse og husdyrgødning vil have en meget lille effekt på forbrugerpriserne på mælk, ost og oksekød. Konsekvenserne vil primært ligge hos bedrifterne.
- En afgift på 375 kr./ton CO2 giver prisstigninger på 1-2% på mælk, ost og oksekød, mens en afgift på 750 kr./ton CO2 giver prisstigninger på 2-4% på mælk, ost og oksekød.
- Prisstigningerne har en begrænset effekt på forbrugerne. Selv ved den høje afgift øges en gennemsnitlig husstands udgifter til fødevarer kun med 135 kr./år, ved et uændret forbrug af mælk, ost og oksekød.
- Hvis husstandene derimod reagerer på prisændringerne og sænker deres forbrug, svarer det ved den høje afgift kun til en reduktion på cirka 2 liter mælk og 1 kg oksekød pr person om året.
- Forbrugsændringen er ikke skævt fordelt mellem indkomstgrupper.