Svarerudvalget kommer med svar på landbrugets klimaudfordring

Pressemeddelelse
<a
Klimaet og landbruget er godt tjent med, at vi endelig står med en anbefaling til, hvordan en klimaafgift for dansk landbrug kan indrettes

Danmark står nu med klare anbefalinger fra ekspertgruppen for grøn skattereform. Ekspertgruppen har efter et langt og grundigt arbejde præsenteret løsninger til og konsekvenser af en klimaafgift på landbrugets produktion. Det er et godt udgangspunkt, som ekspertgruppen har leveret, vurderer CONCITO.

Det er en pligtopgave i den grønne omstilling, at landbruget får det værktøj, der kan pege sektoren mod markant lavere udledninger. Det værktøj i form af en afgift peger ekspertgruppen klart og entydigt på” siger cheføkonom i CONCITO Torsten Hasforth.

Der skal vælges et ambitiøst afgiftsniveau blandt ekspertgruppens forslag

CONCITO roser ekspertgruppen for at komme med en løsning, der er praktisk og som kan implementeres.

Ekspertgruppen viser, at det er muligt at indrette en klimaafgift for landbruget” siger Torsten Hasforth. Han fortsætter: ”Vi har ventet længe på dette tidspunkt og med ekspertgruppens rapport, er der et fagligt grundlag til at tage en beslutning”.

Ekspertgruppens analyse vil nu blive genstand for drøftelse i den igangværende trepart. Men med ekspertgruppens solide arbejde bør dialogen i trepart og i de kommende politiske forhandlinger handle om at vælge et ambitiøst afgiftsniveau, som ekspertgruppen selv anviser. De handler om hurtigt at blive enige om de rette rammer omkring afgiften.

En afgift der også suppleres med støtte til udbredelse af drivhusgasreducerende teknologi og klimaeffektive produktionssystemer. Alt sammen som en del af et større omstilling mod et klimaeffektivt fødevaresystem, med stigende fødevareproduktion og med effektiv arealanvendelse, så der også sikres plads til natur og biodiversitet.

En klimaafgift for landbruget er en pligtopgave for den langsigtede omstilling

Den kommende debat vil hurtigt ende i en taldiskussion om de mange forudsætninger på klimaområdet. Her er det vigtigt at holde fast, at en afgift er det rette langsigtede virkemiddel. 

En afgift på landbruget handler også om at støtte og pejle landbruget i sin udvikling efter 2030. Det handler om nye løsninger og reduktioner i drivhusgasser på lang sigt.” 

Vi ved af erfaring, at der er langt fra tanke til reduktion på klimaområdet. Vi er kommet for sent i gang med landbruget klimaomstilling. Men vi skal huske, at dette er en løsning og et værktøj til en langsigtet fornuftig omstilling af dansk landbrug”, siger Torsten Hasforth.

Kontakt
Torsten
Cheføkonom, Analyseteamet