Ny energiaftale bør pege mod dansk nuludledning

Pressemeddelelse
Ny CONCITO-rapport understreger behovet for nye klimatiltag og anbefaler ny strategisk ramme for Danmarks klimaindsats, som kan bidrage til at sikre nuludledning inden 2050.

I rapporten "Klimaperspektiver 2018" beskriver og vurderer CONCITO nogle af de aktuelle bud på indholdet i en kommende dansk klima- og energipolitik, og giver sit eget bud på en strategisk ramme for klimaindsatsen, der kan medvirke til at rykke Danmark effektivt i retning af et nuludledningssamfund inden 2050. Denne ramme bør lægges til grund for en ny energiaftale.

”Med den seneste fremskrivning fra Energistyrelsen, er der udsigt til stigning i Danmarks drivhusgasudledninger frem mod 2030, og det understreger et påtrængende behov for nye og mere strukturelle klimatiltag, der kan sikre markante varige reduktioner. Uden nye tiltag forventes udledningerne fra både transport og landbrug at være stort set uændrede frem mod 2030, mens udledning fra energisektoren vil begynde at vokse, og det bringer os slet ikke på sporet af at opfylde de internationale forpligtelser”, siger CONCITOs direktør Christian Ibsen.

På baggrund af rapporten anbefaler CONCITO en række konkrete klimatiltag i energisektoren, transportsektoren og landbrugssektoren samt en ny dynamisk klimamålspakke, der skal bidrage til at sikre de nødvendige langsigtede reduktioner af Danmarks drivhusgasudledning i overensstemmelse med Parisaftalen fra 2015.

”Et passende langsigtet mål for Danmark vil være netto-nuludledning senest i 2050, i modsætning til de nuværende vagt definerede mål om lavemission eller fossil uafhængighed. Det betyder, at Danmark inden 2050 helt skal ophøre med at belaste atmosfæren med drivhusgasser. De udledninger vi stadig vil have på det tidspunkt skal derfor opvejes af eksempelvis optag af drivhusgasser i vores jorde og skove”, forklarer Christian Ibsen.

CONCITO anbefaler i rapporten, at et overordnet mål om nuludledning bakkes op af en række dynamiske delmål, der dækker forskellige dimensioner af omstillingen og som både virker på kort, mellem og lang sigt.

”Ud over drivhusgasreduktionsmålet bør der som minimum vedtages selvstændige mål for vedvarende energi, energieffektivisering og elektrificering, så den samlede strategiske ramme for klimaindsatsen tager hensyn til flere aspekter af omstillingen og sikrer ambition og retning for de kommende års strukturelle udvikling på området”, siger Christian Ibsen.

Læs rapporten

Læs også Christian Ibsens blog om regeringens energiudspil: Lad den grønne kappestrid begynde!

Yderligere oplysninger
Christian Ibsen, 25 44 12 47

 

Relaterede emner