Energi og Klima

Verdens energiproduktion er den største kilde til drivhusgasudledninger globalt. Derfor er en grøn omstilling af energisektoren afgørende for at overholde Parisaftalens mål om at holde globale temperaturstigninger så tæt på 1,5 grader celsius som muligt. Dette kræver en drastisk udfasning af de fossile energikilder og en samtidig opskalering af de vedvarende energikilder.
Her kan du orientere dig om...

1. Hvilke tre sektorer, der har det største energiforbrug i verden, og som i dag primært er baseret på fossil energi

2. Global ulighed i energiforbruget, og hvorfor en drastisk omstilling væk fra fossil energi er vigtig for at understøtte samfundsudviklingen i fattigere lande

3. Danmarks energiproduktion, der i dag baseres mere på sol- og vindenergi frem for kul, og kan bidrage til Europas grønne omstilling

Energisystemet og Klima

Ved at trykke play accepterer du cookies fra ekstern video-leverandør
Energisystemet og Klima v. Torsten Hasforth, CONCITO

Verdens energiforbrug

I dag stammer 73% af verdens drivhusgasudledninger fra vores forbrug af fossil energi (Ourworldindata, 2022). Vores moderne samfund er nemlig stærkt afhængigt af store mængder energi, og energiforbruget er steget eksplosivt. Samtidig er der en meget skæv fordeling i adgangen til energi i forskellige dele af verden.

Drivhusgasudledningerne fra vores energiforbrug afhænger af, hvor energien kommer fra. Er energiproduktionen baseret på fossile kilder, nemlig kul, olie og gas, er den forbundet med store CO2e-udslip. Er produktionen baseret på vedvarende energikilder, er udslippene meget mindre. Vedvarende energikilder består af vandkraft, sol- og vindenergi, atomkraft, samt afbrænding af træ.

I dag udgør de vedvarende energikilder 23% af verdens energiproduktion, mens de resterende tre fjerdedele er baseret på fossil energi (Ourworldindata, 2022). Der er derfor brug for et drastisk skifte væk fra fossile kilder for at gøre vores energiforbrug mere klimavenligt.

Det store problem er olie, kul og gas, der er med til at drive vores energiforbrug
Torsten Hasforth, CONCITO

På verdensplan er det tre sektorer, med næsten samme størrelse, der har ansvaret for størstedelen af det globale energiforbrug. 

  1. Transport
  2. Energi til vores boliger
  3. Industri
Emissions per sector, sektor udledninger

 

Det er altså transport af os selv og vores varer, der har et højt energiforbrug, sammen med energien til varme, køling og strøm i vores hjem. Til sidst er det energiforsyningen til industrien, produktionen af varer og materialer, der er den tredje centrale bidrager til de globale CO2e-udslip.

I dag er der heldigvis en forventning om, at de fossile energikilder er tomme
Torsten Hasforth, CONCITO

Først og fremmest, er reduktion i energiforbruget den mest effektive måde at nedbringe CO2-udslip på. Den mest klimavenlige energi er nemlig den, vi ikke bruger. Forebyggelse af transport, reduktion i forbrug og energieffektivisering, er nogle af de mest effektive måder at nedbringe CO2e-udledninger på.

Samtidig skal sektorerne omstilles til at bruge energi fra vedvarende energikilder. Industrien skal kunne producere varer ved hjælp af grøn strøm og den globale transport inklusiv godstransport, shipping mm. skal også kunne drives på grøn strøm. Til sidst skal vores huse blive opvarmet og nedkølet med grøn strøm.

Global ulighed i energiforbruget

Verdens energiforbrug stiger eksplosivt. Det skyldes primært et energiforbrug, som er øget drastisk de sidste 200 år. I dag er verdens energiforbrug 30 gange højere end i år 1800. Denne stigning er primært baseret på fossile energikilder. Men vi bliver også flere mennesker i verden, og med det kan vi forvente et højere energiforbrug. Dog er verdens befolkning kun blevet 8 gange så stor, og en øget befolkningstilvækst er altså ikke den primære drivkraft bag det øgede forbrug.

En amerikaner bruger 9 gange så meget energi som en person, der kommer fra Indien 
Torsten Hasforth, CONCITO

En stor udfordring er også den globalt skæve fordeling i energiforbruget. I den rige del af verden bruger vi meget mere energi, end i de fattigere lande. 700 mio mennesker har i dag ikke adgang til strøm, og en person, der bor i Danmark bruger 5 gange så meget energi, som én der bor i Indien.

Hele verdens befolkning skal have adgang til strøm, og mange lande skal gennemgå en samfundsudvikling, der kræver et øget energiforbrug. Denne stigning i energiforbruget skal kunne indfries. Men for samtidig at begrænse drivhusgasudledninger, skal det baseres på vedvarende kilder.

Energyforbrug i verden per capita

Global Carbon Project. (2021)

Europa og Danmarks Energiforbrug

Ved at trykke play accepterer du cookies fra ekstern video-leverandør
Europa og Danmarks Energiforbrug v. Torsten Hasforth, CONCITO

Europa og Danmarks energiforbrug

I Europa er det lykkedes at holde energiforbruget stabilt gennem de sidste 50 år. Dog har forbruget fortsat været baseret på fossil energi, indtil de seneste år hvor den grønne energi har vundet mere og mere frem.

I de seneste år har der i Europa været en stigning i vedvarende energikilder, især vind og sol, som erstatter noget af den fossile energi. Omstillingen væk fra de fossile energikilder ses også gradvist i transporten, industrien og i hjemmene. Bilerne kører i stigende grad på el frem for benzin og diesel, imens der i hjemmene bliver installeret varmepumper drevet af strøm.

Siden energikrisen har Europa formået at fastholde et relativt stabilt energiforbrug
Torsten Hasforth, CONCITO

Danmark har ambitioner om at opskalere et grønt energisystem. I 2030 forventes det at 89% af den danske elproduktion kommer fra vind- og solenergi, og at vi producerer mere strøm fra vind og sol, end vi forbruger. Med dette kan Danmark også gavne hele Europas grønne omstilling. Jo mere vind- og solenergi vi bygger i Danmark, jo mere energi kan vi eksportere til vores nabolande – til gavn for deres omstilling. 

Og Danmark er også på vej mod et grønnere energisystem. Det fossile energiforbrug er blevet reduceret gennem de seneste år, og i dag producerer vi mere strøm fra vind og sol, end vi gør fra kul.

Men vi er endnu ikke i mål. Industrisektoren afhænger i dag fortsat af fossile energikilder. Det samme gælder vores transportsektor og vi bruger stadig meget energi til at opvarme vores huse.

Supplerende materiale til undervisning

Præsentationsslides

PowerPoint-præsentation: Verdens energiforbrug med Torsten Hasforth

PowerPoint-præsentation: Europa og Danmarks Energiforbrug med Torsten Hasforth

Supplerende læsning