Danmark som grønt industriland anno 2040 kræver forstærket fokus på energieffektivisering og elektrificering

Debatindlæg
industri
Omstilling af industrien spiller en vigtig rolle i dekarboniseringen af Danmark. Og den grønne omstilling af industrien er en melodi, der skal spilles på mange tangenter. Desværre sidder to vigtige tangenter fast, nemlig elektrificering og energieffektivisering. Der skal skabes en betydelig fremdrift på netop disse to områder, hvis den grønne omstilling af industrien for alvor skal lykkes.

Concito har beskrevet en række fremtidsbilleder, herunder for industrien, som samlet set skaber et scenarie for et klimaneutralt Danmark i 2040. Hvis Concitos fremtidsbillede realiseres, vil det give danske industrivirksomheder et gevaldigt grønt løft. Det vil føre til en klimapositiv industri, der også bidrager til negative udledninger.

Elektrificering spiller en nøglerolle, og alle industrier, hvor det er muligt, bliver elektrificeret. I øvrige processer skiftes til grønne brændsler kombineret med fangst og lagring af CO2. Kort og godt vil hovedparten af danske industrivirksomheder i 2040 basere deres produktion på billig, grøn elektricitet og producere på en energieffektiv måde. Men opfyldelsen af dette mål er ikke givet. I Concitos fremtidsbilleder drives omstillingen primært af en høj CO2-afgift og tilskud til negative udledninger.

I fremtidsbilledet ventes danske virksomheders konkurrenceevne at blive styrket til en fremtid, hvor EU’s kvotemarked sikrer, at forurening er dyrt, og hvor efterspørgsel efter klimavenlige produkter er stor.

Dansk industri savner en plan

Hvordan kommer industrien så i gang? Først og fremmest skal der være en plan for at effektivisere industriens energiforbrug, for der bliver stor efterspørgsel efter elektricitet og dertilhørende infrastruktur. Den reneste og billigste energi er den, der ikke bruges, så naturligvis skal der tænkes energieffektivisering ind, når en virksomhed står over for enhver omstilling eller ombygning.

En netop udgivet kortlægning fra Energistyrelsen opgør potentialet for energibesparelser til at være op mod 13 PJ årligt for investeringer med tilbagebetalingstid på under fire år, selvom der allerede er foretaget en stor effektiviseringsindsats i dansk industri. Det er en besparelse, der svarer til over 10 pct. af industriens energianvendelse i dag.

Yderligere viser kortlægningen, at der er gode muligheder for at elektrificere på en lang række anvendelser, hvor der allerede i dag findes afprøvede, kommercielt tilgængelige løsninger. Det vil også være med til at mindske energiforbruget, da der også vil være en effektiviseringsgevinst.

Planlæg allerede exit

Hvis man som virksomhed har en ambition om også at producere i 2040, så er det nødvendigt at planlægge, hvordan man kommer væk fra fossil produktion. Så er man forberedt, særligt hvis en ændring fremskyndes af uforudsete hændelser – som vi aktuelt ser med krigen i Ukraine.

For den enkelte virksomhed er det nødvendigt at se lidt længere frem og aktivt forholde sig til sin plads i den grønne omstilling, når status quo er ikke en mulighed. Det er vigtigt, at information om alternative teknologier, alternative produkter eller produktionsformer er vurderet på forkant.

For mange virksomheder vil der være et lille vindue, når der skal reinvesteres for at omstille omkostningseffektivt. Den mulighed skal virksomheder gribe, så de ikke bliver bundet til uholdbare produktionsprocesser og forældet teknologi. Den enkelte virksomhed ved, hvordan produktionen er skruet sammen, og hvornår man kan forvente at skulle investere i nyt produktionsudstyr. Det skal virksomheder bruge til aktivt at undersøge, hvordan elektrificering kan finde sted netop på dét produktionsanlæg. For den enkelte virksomhed er det ganske enkelt nødvendigt at begynde at gøre sig disse tanker nu, hvis man ønsker fortsat at producere i 2040.

En offentlig hånd

Virksomheder har selv et ansvar for at orientere sig mod fremtiden. For nogle, særligt for mindre virksomheder, vil det være svært, og der vil være behov for støtte i planlægningen af omstillingen og for troværdig rådgivning om teknologier, herunder hvor modne og velafprøvede de er. Også her er det oplagt, at man fra offentlig side går ind og understøtter omstillingen for hurtigst muligt at få industrisektoren effektiviseret og elektrificeret.

Debatindlæg bragt i Børsen Bæredygtig d. 14. marts. 2023

Det er ikke urealistisk med en klimapositiv industri i 2040 – det kan vi godt! Der er allerede taget mange skridt i den rigtige retning. Lad os sætte lidt turbo på og sikre, at tangenterne og hele klaveret kommer til at spille.

Kontakt
Nethe
Programchef, Energi, Bygninger og Industri