Bredt politisk samarbejde afgørende for den grønne omstilling

Debatindlæg
Lars Løkke Rasmussens regering bør udnytte det store grønne flertal på tværs af rød og blå blok, som bakker op om, at vi som samfund har meget at vinde på den grønne omstilling.

Af Christian Ibsen, direktør i CONCITO

Klimaudfordringen kom aldrig frem i forreste linje i valgkampen, selv om der i den kommende regeringsperiode er meget på spil. Til december skal verdens ledere igen forsøge at nå en fælles, ambitiøs klimaaftale på klimatopmødet i Paris, og på nationalt plan skal der de kommende år indgås vigtige aftaler om fremtidens klima- og energiindsats, som lægger sporene for Danmarks udvikling frem mod 2030.

Den kommende borgerlige regering vil stå i spidsen for både den globale og nationale indsats på klimaområdet, og her vil det være vigtigt at fastholde Danmark som et grønt foregangsland. Til den opgave bør Lars Løkke Rasmussen udnytte det store grønne flertal på tværs af rød og blå blok, som bakker op om, at vi som samfund har meget at vinde på den grønne omstilling. En bred politisk enighed er nemlig helt afgørende for en effektiv omstilling og et stabilt investeringsklima for de virksomheder og borgere, der skal bidrage til at realisere omstillingen.

Danmark er i dag på sporet i forhold til målet om at reducere CO2-udledningen med 40 pct. i 2020 i forhold til 1990. Men reduktionen på 40 pct. i 2020 er ikke endemålet. Det er kun godt begyndt. I horisonten ligger det allerede fast, at Danmark som en del af EU skal reducere udledningen med 80-95 pct. i 2050 i forhold til udledningen i 2000.

Selv om Danmark har ydet et ambitiøst bidrag til den globale klimaindsats, er vi stadig en af verdens mest forbrugende og drivhusgasudledende nationer. Vi står således over for markante reduktionsudfordringer, også efter 2020, hvor reduktionstakten skal stige. Men vi står ikke alene, og omstillingen giver også masser af muligheder for vækst og øget beskæftigelse.

Både Tysklands og Englands konservative regeringer har allerede meldt deres ambitionsniveau ud: Tyskland med 55 pct. reduktion i 2030 og England med 50 pct. reduktion i 2025. Det er ambitioner, vi bør holde foran os som pejlemærker, når vi skal diskutere de danske ambitioner og indsatser i den kommende tid. Samtidig ved vi, at EU som helhed med målet om 40 pct. reduktion i 2030 står overfor en ganske omfattende grøn omstilling, der vil skabe bæredygtige forandringer på en lang række fronter indenfor bl.a. energi, transport og landbrug. Derudover står vi i en situation, hvor de globale investeringer i klima- og energiteknologier for alvor tager fart i disse år.

Ifølge en opgørelse fra DI Energi, Energi­styrelsen og Dansk Energi var Danmarks eksport af grøn energiteknologi på 43,6 mia. kr. i 2014, svarende til en stigning på 15,4 pct. i forhold til 2013. Hermed udgør grøn energi­teknologi 58,5 pct. af den samlede energi­teknologieksport, og den stiger hurtigere end eksporten af øvrig energiteknologi.

Liberal Alliance og Dansk Folkeparti opfordrede i valgkampen Venstre og de Konservative til at opsige det brede energiforlig fra 2012, men dette blev heldigvis blankt afvist. Forhåbentlig vil Lars Løkke Rasmussen også efter valget insistere på, at der skal føres en bredt forankret klima- og energi­politik henover midten i dansk politik. Det bør han gøre af følgende tre grunde:

  1. Det er en bunden opgave for Danmark at bidrage til løsning af klimaudfordringen gennem markante reduktioner af drivhusgasudledningen. Også efter 2020, hvor CO2-reduktionstakten skal øges. Omstillingen bliver kun dyrere af at udskyde den nødvendige reduktion.
  2. Grøn omstilling af energisektoren er meget investeringstung og har meget lange tidshorisonter. Derfor er det afgørende, at der er nogenlunde ro om rammevilkårene for omstillingen. Stop and go-politik vil kun gøre omstillingen dyrere.
  3. Grøn omstilling af energisektoren er en vigtig styrkeposition for dansk erhvervsliv og en vigtig jobskaber.

En kommende borgerlig regering vil med god grund fokusere på, hvordan omstillingen sker omkostnings- og ressource­effektivt og med størst mulig gevinst for vækst og beskæftigelse. Samtidig er det vigtigt at fokusere på, at den grønne omstilling i de fleste tilfælde kan betale sig allerede på kort og mellemlang sigt. Men det kræver anderledes effektive og stabile rammevilkår for virksomhedernes, myndighedernes og borgernes indsats, hvis omstillingen skal tage til i styrke i de kommende år.

---

Analyse bragt i Berlingske den 26. juni 2015

Foto: Venstre

Relaterede emner