Byggeriets beslutningstagere kender ikke klimaværktøjer

Pressemeddelelse
Danske investorer, entreprenører, ejere og forvaltere af bygninger har et overraskende dårligt kendskab til de ordninger, der benyttes til at fremme klimavenligt byggeri.

Det dokumenterer en ny rapport fra den grønne tænketank CONCITO, der har bedt analyseinstituttet interresearch a/s foretage en rundspørge til små 200 beslutningstagere på området.

Kun 41 % af de adspurgte har et ”meget godt” eller ”godt” kendskab til lovgivningens begreber om lavenergiklasse 1, 2 og 2015, og kendskabet til de supplerende klimaværktøjer er endnu ringere.

Værst ser det ud i forhold til internationale ordninger som BREEAM, LEED, Cradle-To-Cradle og Sustainable Facilities Management, som mellem 77 % og 90 % af de adspurgte slet ikke kender. Kendskabet er noget bedre i forhold det nordiske Svanemærke, der kendes ”meget godt” eller ”godt” af 58 % samt definitionen af nul-energihuse, der kendes ”meget godt” eller ”godt” af 40 %.

Alligevel svarer 54 % af de adspurgte, at de ”i høj grad” har fokus på bygningens energieffektivitet ved nybyggeri og større renoveringer, mens 21 % svarer, at det ”i nogen grad” er tilfældet. En fjerdedel af de adspurgte har rent faktisk benyttet supplerende klimaværktøjer udover energimærkning og klimalovgivning. Kun 14 % svarer, at de ”slet ikke” har fokus på bygningens energieffektivitet. Men det hjælper ikke meget, hvis beslutningstagerne ikke kender de forskellige værktøjer eller den almindelige lovgivning på området, påpeger projektleder Michael Minter fra CONCITO:

”Det er en bombe under ønsket om at fremme klimavenligt byggeri, at så få beslutningstagere på området har et konkret kendskab til lovgivningen og de forskellige supplerende værktøjer. Der er et stort behov for en klargørelse af begreberne og et massivt løft af kompetencerne på området.”

Med finansiering fra Realdania udsender CONCITO inden for kort tid en kort guide over vigtige klimabegreber og mærkningsordninger på det danske marked. Behovet for dette initiativ understreges af, at det kun lykkedes analyseinstituttet at finde frem til samlet 176 egentlige besvarelser, mens tre gange så mange adspurgte beslutningstagere slet ikke ønskede at medvirke i undersøgelsen med henvisning til manglende kendskab til problemstillingen, eller fordi de ikke fandt temaet relevant.

Yderligere oplysninger:
Michael Minter, projektleder, 26 16 64 14

LINK: Undersøgelse af kendskab til klimaværktøjer

Relaterede emner