De elektriske lege

Debatindlæg
Et Copenhagen Electric Mobility Games kunne blive et interessant og underholdende udstillingsvindue for elektrisk mobilitet og grøn strøm.

Af Henrik Gudmundsson, chefkonsulent i CONCITO

Der er kræfter i gang for at få et Formel 1-racerløb til København. Ak, hvor fantasiløst! Her er en anden idé, der både er sjovere og som i langt højere grad vil sætte København på verdenskortet som et sted, hvor man tænker nyt, og spiller mere med hjernen end med musklerne – ikke bare en lørdag eftermiddag, men i lang tid fremover.

Ideen kunne hedde Copenhagen Electric Mobility Games. Det er ikke et enkelt gammeldags racerløb med osende benzinbiler, men en veritabel olympiade for elektrisk mobilitet indenfor alle tænkelige transportgrene. En uge, måske, hvor hele verden kommer til København for at vise og teste og se alt det nyeste indenfor elektrisk transport: Hurtige racerbiler og motorcykler ja, men også alle mulige andre steder og måder, hvorpå man kan bevæge sig elektrisk – på veje, skinner, græs, i luften, til vands, i rør, og forskellige kombinationer. Og ikke bare hurtigst, men måske også længst, grønnest, billigst, tungest, smartest, mest lydløst og med færrest mulige uheld på kilowatten. You name it, we show it!

Copenhagen Electric Mobility Games vil have flere formål på en gang.

Først og fremmest er det nødvendigt at omstille stort set hele den globale transport til elektrisk drift, og det kan kun gå for langsomt, hvis vi skal nå de globale klimamål og få ren luft i byerne. Elbilsalget stiger globalt (blot ikke i Danmark), men tempoet skal øges kraftigt og elektrificeringen skal udbredes over stort set samtlige transportgrene for at der kan skabes plads til den mobilitet vi behøver i fremtiden. Der er akut brug for langt større konkurrence og opmærksomhed om at nedbryde barriererne for fremtidens elektriske transportløsninger.

For det andet kan e-mobilitet give de fossile teknologier baghjul også fra et rent tilskuersynspunkt. El-køretøjer kan præstere både vanvittig acceleration og fart, og der har da også længe været afholdt formel E-racerløb og lignende for E-motorcykler. Senest har Audi valgt at trække sig helt fra Le Mans løbet for kun at udvikle formel E-biler. Der findes også konkurrencer for droner, el-speedbåde, soldrevne køretøjer mm. Men hvorfor ikke prøve at samle hele den elektriske mobilitet på et sted, brede det ud til mange flere discipliner, og måske skabe noget nyt på tværs? Det kunne blive et megahit!

For det tredje har vi netop i København en hel del grøn energi, der kunne køres, cykles, flyves og sejles på, og så endda meget synligt ude i Øresund med vindmøllerne på Middelgrunden, Lynetten, mv. Det har vi vel ikke noget mod at vise verden? Og vi må vel også snart gøre noget for at opnå en førerplads inden for integration af el-mobiliteten i fremtidens energisystemer med vedvarende energi. Energiselskaberne kunne passende bruge lejligheden til at afprøve nye løsninger (med back-up fra norsk og svensk CO2-fri el). Det var netop, hvad der skete i stor stil forbindelse med det nyligt afholdte Formel E-race i New York i juli.

For det fjerde kunne begivenheden bruges til at lokke opfindere og iværksættere ud af hulerne ved at give dem en synlig platform og et stort publikum. Ikke kun de store internationale firmaer, der allerede gør det i formel E-race og lignende, og som nu også kunne forberede sig på de tilbagevendende E-games i København. Men nok så meget de utallige mindre og ukendte, der har ideer til, hvordan vi alle (og vores varer, materialer og affald) kunne bevæges bekvemt og sikkert rundt uden afhængighed af den af olie, som for længst burde være blevet forbudt som brændstof, og som måske også bliver det en skønne dag.

Ladies and Gentlemen: Let the Copenhagen Electric Mobility Games begin!

---

Debatindlæg bragt i Politiken den 30. august 2017

Relaterede emner