Når måske håndterbare risici bliver til "ingen problemer"

Debatindlæg
Replik til Ingeniørens artikler om CONCITO-rapporten "Skifergas - en gevinst for klimaet?"

Af Thomas Færgeman, direktør i CONCITO

Dansk udnyttelse af skifergas er et kompliceret spørgsmål, som fortjener nuanceret dækning. Det leverer Ingeniøren desværre ikke i artiklen ”Concito: Danmark kan sagtens håndtere skifergas forsvarligt” den 4. februar. 
 
Artiklen, som - indtil vi protesterede over det - havde rubrikken ”Grønt lys for fracking i Danmark: Vi kan udvinde skifergas uden forurening” giver indtryk af, at der ifølge CONCITO ikke er den mindste grund til bekymring over miljøeffekterne ved udvinding af skifergas. 
 
Artiklen hævder således, at ”CONCITO er tryg ved, at skifergas kan udvindes sikkert i Danmark” og at det ifølge CONCITO ”vil være både praktisk og teknisk muligt at indvinde skifergas i Danmark, uden at borgerne behøver frygte for forurening af drikkevandet eller udslip af methan fra brøndene”. I andre medier bliver dette i dag (5. februar) til en citathistorie om ”Skifergas uden risiko for forurening”.
 
Denne fremstilling af vores synspunkter gør det nødvendigt at understrege, at der naturligvis er miljørisici forbundet med den såkaldte frakturering, og at der derfor skal udvises stor forsigtighed ved udvinding af skifergas. Det vi påpeger i rapporten ”Skifergas – en gevinst for klimaet?” er, at vi som udgangspunkt er trygge ved, at de VVM-procedurer, der skal gennemføres i forbindelse med en eventuel ansøgning om frakturering, vil sikre, at de relevante miljøforhold belyses og håndteres forsvarligt. Skulle det vise sig, at der er miljøforhold, vi ikke vidste noget om – f.eks. radioaktivitet – vil det komme frem i den forbindelse.
  
CONCITO kan og vil ikke agere miljødommer i forhold til konkrete skifergasudvindingers miljørisici. Derfor kan vi ikke udelukke, at der vil være uacceptable miljørisici forbundet med frakturering i den danske undergrund. Omvendt kan vi heller ikke udelukke, at frakturering med de rette VVM-vurderinger og sikkerhedsforanstaltninger kan foregå på en miljømæssigt forsvarlig måde. Den nuance er desværre svær at få øje på i Ingeniørens dækning. 
 
---
 
Bragt på ing.dk den 12. februar 2013
 
 
Relaterede emner