En ny definition på grønne kompetencer og jobs

Artikel
Ny definition
Projektet 'Fremtidens grønne arbejdsmarked' giver her et første bud på en dansk definition af grønne kompetencer og jobs. En definition gør det muligt at målrette indsatsen indenfor uddannelse og opkvalificering og på den måde skabe et match mellem arbejdskraften og virksomheders behov for grønne kompetencer.

Vi står foran en stor transition af vores samfund, hvor vi skal omlægge produktion og forbrug på en måde, der ikke skader klimaet og miljøet. Transitionen kan kun gennemføres, hvis vi har en kvalificeret arbejdsstyrke, som tænker og handler grønt.

Men hvad er grønne jobs og grønne kompetencer? Vi har brug for at få alle med på den grønne dagsorden og ikke ekskludere eller udskamme nogen. Derfor skal vi fremadrettet sikre, at kompetencerne i arbejdsstyrken matcher efterspørgslen på grønne job. En foreløbig definition giver os et redskab til at gå strategisk til værks, så vi kan målrette vores indsats indenfor uddannelse og opkvalificering. Det bliver en dynamisk udviklingsproces, hvor vi gradvis bliver klogere på nye jobfunktioner og nye kompetencer. Kun ved at tænke på den måde undgår vi, at manglen på kompetencer bremser den grønne omstilling.

Vi præsenterer her et første bud på, hvad denne definition bør indeholde. Definitionen vil indgå i det fortsatte arbejde i projektet ’Fremtidens Grønne Arbejdsmarked’, der repræsenterer en bred kreds af aktører på det danske arbejdsmarked – fagbevægelse, arbejdsgivere, virksomheder og uddannelsesinstitutioner samt danske regioner og kommuner.

Definitionen

Alle jobs har potentialet til at blive grønne. Arbejdsmarkedets bidrag til samfundets grønne omstilling er i dag defineret ved økonomiske aktiviteter, som resulterer i produkter og tjenester til miljøbeskyttelse, ressourcebesparelse og klimaindsats
...
Grønne jobs og grønne kompetencer

Grønne jobs er jobs, som bidrager til samfundets grønne omstilling gennem miljøbeskyttelse, ressourcebesparelse og klimaindsats.

Grønne kompetencer på arbejdsmarkedet er kompetencer som, ved anvendelse i et job, bidrager til samfundets grønne omstilling gennem miljøbeskyttelse, ressourcebesparelse og klimaindsats.

 

Ordforklaring

  • ”Økonomiske aktiviteter”: Aktivitet, der består i at udbyde varer og tjenesteydelser (fx lønforhold).​ 
  • “Produkter og services”: Vare eller ydelse som kan tilfredsstille et ønske eller et behov.​ 
  • “Ressourcebesparelse”: Aktiviteter målrettet ressourcebesparelse (energi, vand, træ, fossile materialer, mineraler mv.). 
  • “Miljøbeskyttelse”: Beskyttelse af naturmiljøet, som ikke nødvendigvis har et selvstændigt ressourcebesparende formål.
  • “Klimaindsatser”: Mindsker eller afbøder de værste konsekvenser af den globale opvarmning eller overskridelsen af de planetære grænser (fx kystsikring). 
  • “Job”: Dansk beskæftigelsespolitik forståelse af et job eller et ansættelsesforhold (ikke frivillig arbejdskraft).
  • Arbejdsmarkedet: Arbejdsmarkedet betegner forholdet mellem udbud og efterspørgsel i det pågældende marked, og henviser til virksomhedernes og arbejdsgivernes efterspørgsel på arbejdskraft, samt udbuddet af arbejdskraft i samfundet.
  • ”Bidrager”: Enhedens (hhv. kompetence, job) direkte eller indirekte påvirkning på den grønne omstilling gennem miljøbeskyttelse, ressourcebesparelse og klimaindsats. Det er en forudsætning for at bidrage indirekte, at der er en målbar effekt på det direkte påvirkning/aktivitet

Analyse: Jævn udvikling i grønne job

Med udgangspunkt i definitionen har Damvad Analytics undersøgt, hvordan arbejdsmarkedets grønne omstilling kommer til udtryk gennem jobopslag. Samtlige job opslået i Jobindex siden 2008 er undersøgt ved gennem kunstig intelligens at berige dem med information om organisationerne bag og hvilke kompetencer de efterspørger.

  1. I juli 2021 var der 2.035 grønne jobopslag ud af 26.550 jobopslag i alt, dvs. at 8% af alle jobopslag var grønne.
  2. Udviklingen viser, at siden klimavalget i 2019 er andelen af grønne jobopslag steget jævnt fra 5% til 8%. Det er en tendens, vi forventer bliver mere markant i de kommende år i takt med, at den grønne omstilling tager fart.
grønne jobs
 

Definitionen og analyse er udarbejdet i projekt Fremtidens grønne arbejdsmarked. Projektet er støttet af Novo Nordisk Fonden, PensionDanmark og Industriens Fond.

Den blev præsenteret på en konference mandag den 27. september i København arrangeret af Ingeniørforeningen IDA, State of Green, Dansk Erhverv, Mandag Morgen og CONCITO.

Relaterede emner