Tænketræf: Hvordan tager vi naturen alvorligt i fremtidens byer?

Event
Livskvalitet i byerne

Grønne åndehuller i byen skaber øget livskvalitet. Hvordan bliver de en integreret del af fremtidens byplanlægning?

Tirsdag 7. september kl. 15.00-17.00 kan du deltage i et virtuelt tænketræf om grøn byudvikling, der øger livskvaliteten for mennesker i byen.

Den nye rapport fra FN’s klimapanel tegner et foruroligende billede. Koncentrationen af CO2 i atmosfæren er det højeste nogensinde. Havene vil stige, det vil blive varmere og verden kan se frem mod flere skovbrande, flere oversvømmelser og mere tørke. Herhjemme skal vi forberede os på flere varme dage, skybrud, stormflod og langvarig vinterregn. Det får konsekvenser for den måde, vi designer og udvikler byer på.

Der peges ofte på naturbaserede løsninger, når talen falder på klimatilpasning i byerne. Men hvordan bliver bynatur andet og mere end tekniske løsninger på de stigende og hyppigere vandmængder? Hvordan sætter vi træer, beplantning og grønne åndehuller først i fremtidens byplanlægning med fokus på den merværdi, som det groede miljø kan tilføre? Hvordan kan grøn byudvikling eksempelvis bidrage til social inklusion, møder på tværs og livskvalitet?

I regeringens udspil Tættere på fra maj 2021 sættes der bl.a. fokus på grønne byer og bynatur. Det foreslås, at kommunerne får mulighed for at stille krav til kvaliteten af bynatur og vækstbetingelser for beplantning i lokalplanen. Det er et vigtigt skridt, hvis målet er at integrere det groede miljø i fremtidens byliv. For at skabe naturbaserede løsninger af høj kvalitet – både i biologisk, bymæssig, social og æstetisk forstand – skal naturgrundlaget med helt fra starten.

Vi har inviteret tre by- og plan(te)faglige eksperter til at holde oplæg og sparke debatten i gang:

1) "Tilbage til naturen - fremtidens klimabyer" v/ Morten Leicht Jeppsen, Urban Hortikulturist, Metropolitan Metaculture
Der er ingen tvivl om, at der er stor efterspørgsel på mere bynatur, men hvordan skabes en bedre bynatur, som performer både biologisk, økologisk, æstetisk og socialt? Oplægget inspirerer til, hvordan naturen integreres i menneskets hverdag og hvordan vi gennem naturens designprincipper kan skabe helstøbte byer, der imødekommer fremtidens klima.

2) ”Case: Jernbanebyen” v/ Karoline Liedtke-Sørensen, Head of Landscape, COBE
Københavns nye byudviklingsprojekt Jernbanebyen har en vision om at skabe en ny type bynatur med afsæt i stedets egenart og særlige kultur- og banenatur. Hvordan kan vi integrere stedets selvgroede naturværdi, skabe mangfoldige habitater og en ny bæredygtig bydel?

3) "Hvordan former vi fremtidens grønne by?" v/Natalie Marie Gulsrud, Assistant Professor, Institut for Geovidenskab og Naturforvaltning, Københavns Universitet
Hvad mener vi, når vi taler om den grønne og bæredygtige by? Mener vi en by med grønne parkeringsanlæg, flere træer, byhaver og frie grønne arealer? Kom med på en rejse gennem naturbaserede konflikter og løsninger fra hjemmebanen i København til verdensplan i Singapore, Melbourne, Seattle og Dar Es Salaam.


Moderator: Jørgen Abildgaard, formand for CONCITOs bygruppe og projektchef for Klima-sekretariatet, Københavns Kommune

Tilmeld dig allerede nu

Tilmelding senest torsdag 2. september via dette link. Dagen efter tilmeldingsfristen modtager du en digital invitation til tænketræf via Microsoft Teams, men skriv allerede nu selv dato og tidspunkt i din kalender. Du er velkommen til at videresende invitationen til kolleger, da der ikke er begrænsninger på det digitale format.

CONCITOs tænketræf skaber dialog på tværs

Tænketræffet er arrangeret af CONCITOs bygruppe, der arbejder med fremtidens byer som en vigtig bidrager til den grønne omstilling. Med tænketræf ønsker vi at skabe rammen for dialog om klimarelaterede problemstillinger.

Her mødes en mindre kreds af relevante eksperter, interessenter og beslutningstagere uformelt for at udveksle viden og tanker om aktuelle emner og deres betydning for klimaudfordringen. Målet er at skabe et rum for dialog og fælles forståelse.

Deltagere består af CONCITO-medlemmer og fagfolk med interesse i klima og fremtidens byer. Du er også velkommen.

Relaterede emner
Kontakt
Anna
Programchef, Fremtidens byer