Klimadata og klimavenlig kost i de offentlige køkkener

De offentlige køkkener er essentielle for fremme af klimavenlige madvaner. Klimavenlig og planterig kost har fået politisk fokus, men der er stadig lang vej til, at danskerne efterlever de officielle kostråd og skærer markant ned for kød og mejeriprodukter og op for grøntsager, fuldkorn og bælgfrugter. Her spiller de offentlige køkkener en central rolle, da de kan servere og introducere nye retter og inspirere vores madkultur med nye smage og teksturer. Flere offentlige institutioner har fået fokus på at reducere klimaaftrykket af de offentlige måltider, og de seneste år er der taget flere initiativer for at understøtte klimavenlige madvaner.

Forud for lanceringen af den opdaterede version 1.1 af Den store klimadatabase, har CONCITO foretaget en undersøgelse af udbredelsen af den eksisterende version 1 i de offentlige køkkener i Danmark og hvorvidt der bliver klimaberegnet på fødevareindkøb og måltider. I den forbindelse har vi kontaktet alle landets kommuner, regioner og Statens Facility Management og spurgt til deres brug af klimadata i køkkenerne samt øvrige initiativer til fremme af klimavenlige madvaner. Der er indsamlet oplysninger fra ca. 80 % af kommunerne, regionerne og staten.

Undersøgelsens resultater kan sammenfattes i følgende punkter:

  • Otte kommuner beregner klimaaftryk på deres fødevareindkøb.
  • Tre regioner har centrale indkøbsberegninger og reduktionsmålsætninger.
  • Fire kommuner har specifikke reduktionsmålsætninger, og 42 kommuner har planer om at indføre klimaberegninger inden for de næste par år.
  • Klimaberegninger er et krav i statens udbudsmateriale. Lige nu beregnes der kun klimadata på fødevareindkøb i ministerier og styrelser i København.
  • Seks kommuner og to regioner anvender Den store klimadatabase.
  • Aalborg Universitetshospital anvender Den store klimadatabase i projektet More2Eat goes green.
  • Den store klimadatabase anvendes i regioner og kommuner som oplysningsrundlag, når køkkenpersonale og borgere undervises i fødevarers klimaaftryk.
  • Regioner og kommuner efterlyser ensartet og officielt anerkendt data til brug i deres klimaberegninger for at muliggøre sammenligninger.
  • Det er meget administrativt og ressourcetungt for flere kommuner at udføre klimaberegninger, hvorfor et gratis, brugervenligt værktøj efterspørges.

 

Dette notat er ikke en udtømmende analyse af de offentlige køkkeners klimaindsats, men giver et godt overordnet billede af den nuværende indsats til inspiration og prioritering af yderligere indsatser på området. Trods rundspørgens hovedfokus på brug af klimadata og klimaberegninger, har den derudover givet et godt indblik i de generelle perspektiver, fokusområder og initiativer til fremme af mere klimavenlig og planterig kost i offentlige køkkener.

Ekspert
Michael Minter
Programchef, Fødevarer og forbrug