31 nye kommuner samarbejder om ambitiøse klimaplaner i DK2020

Artikel
DK2020 opstartskonference høj kval, snak ved bordene
Stort set alle danske kommuner er nu en del af DK2020-projektet og har dermed forpligtet sig på at udvikle ambitiøse klimahandlingsplaner, der lever op til Parisaftalens mål.
DK2020 opstartskonference høj kval, Tue Damsø

Den 6. oktober 2021 blev den sidste runde DK2020-kommuner budt velkommen til opstartskonference i Kolding. De fremmødte kommuner fik både stor tak for deres deltagelse og faglig inspiration fra DK2020-projektets partnere, der omfatter Realdania, KL og de fem regioner samt videnspartnerne CONCITO og C40 Cities.

DK2020 opstartskonference høj kval, Pelle Bournonville

Pelle Bournonville projektchef i Realdania, understregede det verdenshistoriske i, at et helt lands lokale myndigheder nu stort set alle har påtaget sig opgaven med at løfte klimaudfordringen sammen. For Realdania handler indsatsen både om at skabe livskvalitet gennem udvikling af det byggede miljø og samtidig undgå, at klimaforandringerne løber løbsk i både byer og lokalsamfund.

DK2020 opstartskonference høj kval, Christian Ibsen

Christian Ibsen direktør i CONCITO, understregede vigtigheden af klimahandling på alle niveauer. På globalt plan har nu omkring 70% af verdens økonomier tilsluttet sig mål om klimaneutralitet. Men kommunernes lokale indsats er afgørende som motor, laboratorium og fødselshjælper for nye løsninger, især ved at løfte i fællesskab. Ibsen advarede især mod ’klimablindgyder’, der blot sender bolden videre til andre.

Kommunernes klimahandlingsplan skal udarbejdes efter det internationale Climate Action Planning Framework (CAPF), der er udviklet af C40 Cities og skabt på baggrund af Deadline 2020-rapporten, der konkretiserer hvad byerne skal gøre for at leve op til Parisaftalens målsætninger. 

Foregangskommuner inspirerer 

Vigtige inspirationskilder for indsatsen er også de 20 danske kommuner, der allerede har udarbejdet DK2020 klimahandlingsplaner, som er godkendt af C40. Tre af dem øste beredvilligt af deres gode erfaringer og ideer på dagen.

DK2020 opstartskonference høj kval, Anja Shaumburg, Fredericia Kommune

Anja Schaumburg fra Fredericia Kommune satte bl.a. fokus på samarbejdet med områdets store virksomheder og transportterminaler, som står for over halvdelen af drivhusgasudledningerne. Erhvervslivet har selv etableret et Energi- og klimaforum, som kommunen er gået med i. Der arbejdes nu med 10 initiativer i forskellige stadier, bl.a. med fokus på udnyttelse af brint og PtX-løsninger.

Se Fredericia Kommunes Klimaplan 2020 her. 

DK2020 opstartskonference høj kval, Marie Grove Ingildsen, Søndeborg Kommune

Marie Grove Ingildsen fra Sønderborg fortalte om kommunens mangeårige arbejde med omstilling af energisektoren. Der er nedsat arbejdsgrupper indenfor hvert energiforbrugssegment, hvor lokale ildsjæle er med til at drive indsatsen frem. Der er også etableret et fælles sekretariat for Strategisk Energiplanlægning for fire nabokommuner, ligesom der er indgået partnerskaber med flere af Sønderborgs landsbyer om at udvikle skræddersyede tiltag, der bygger på lokale forudsætninger.

Se Sønderborg Kommunes DK2020 plan her. 

DK2020 opstartskonference høj kval, Bjørn Henrichsen

Bjørn Henrichsen fra Lejre Kommune fortalte om, hvordan kommunens klimaplan er koblet op på lokalsamfundsindsatser i kommunens 49 landsbyer og småbyer. Bjørn lancerede udtrykket ’borger-dragelse’, som peger mod at kommunen ikke sidder med alle svarene i dag, men ønsker at engagere lokalsamfund i at tænke med på grøn omstilling og udvikle løsninger. Kommunen har netop afholdt en lokal klimauge, som gav stor inspiration for både kommune og lokale borgere.

Se Lejre Kommunes klimaplan Vores Sted - Vores Klima her. 

De nyopstartede fik ordet

De 31 nystartede DK2020 kommuner fik også mulighed for selv at fortælle, hvorfor de har valgt at gå ind i projektet og hvad de ser som deres største udfordringer ift. at leve op til klimamålene.  

DK2020 opstartskonference høj kval

Temaer der gik igen var behovet for at opdatere eksisterende klimaindsatser, skabe en samlet ramme, løfte tunge emner som landbrug og transport samt sikre borgerne mod højere vandstande, kysterosion, skybrud og grundvandsstigninger. Og hvordan aktiverer man borgere, der ikke på forhånd er med på klimadagsordenen?

Men først og fremmest udtrykte kommunerne stor vilje - og store forventninger - til at arbejde sammen på tværs af kommunegrænser og lære af hinanden på vej fremad mod en klimaneutral og klimarobust fremtid.

Lokal stolthed - et hul i jorden

Mødet gav også plads til en tur ud i virkeligheden. Birgitte Braae Andresen fra Kolding Kommune fremviste klimasikringen af det almene boligområde Brændkjær, som er under anlæg. Projektet ’Smart Spildevand’ har modtaget EU-støtte og er udformet gennem en omfattende borgerinvolveringsproces, der har præget både koncept og den konkrete udformning af detaljer, som fx ombygning af veje i området. Læs mere om metoderne bag borgerinvolveringen her. 

DK2020 opstartskonference høj kval, Brændkjær, klimatilpasning
DK2020 opstartskonference høj kval, Brændkjær, klimatilpasning
Kontakt
Anna
Programchef, Fremtidens byer