Global søjle i klimaloven skal understøtte drivhusgasreduktioner i udlandet

Artikel
Earth jorden
Det er afgørende, at den internationale dimension kommer til at stå stærkt i klimaloven og dens udmøntning. I et nyt notat om ”Klimalovens globale søjle” skitserer CONCITO otte konkrete områder, hvor Danmark kan gøre en indsats for verdens klima.

En global søjle i klimaloven skal både afspejle Danmarks ansvar i verden og udnytte de muligheder både myndigheder, borgere og virksomheder har for at tage initiativer til gavn for klimaet, også selv om de regnskabsteknisk ikke tæller med i de nationale 70%.

En dansk målsætning om 70% reduktion i 2030 og derefter hastige yderligere reduktioner på vej mod netto-nul er både rimelig, nødvendig og gavnlig for Danmark og verden. Og den internationale indsats skal sammentænkes og koordineres med den nationale, men ikke bruges som argument for at udhule den med henvisning til Danmarks lille størrelse eller adgangen til billige udledningskvoter på det internationale marked.

Danmark kan gøre en forskel for den globale udvikling, og det vil kræve internationale alliancer samtidig med at klimaindsatsen skal gøres til en sag, som alle danske aktører bidrager til, uanset om effekten opnås i Danmark eller udlandet: Både offentlige myndigheder som indkøbere og ansvarlige for planlægning og regulering, borgerne som forbrugere og opsparere, virksomhederne som producenter og indkøbere, pensionskasser og banker skal mobiliseres for at påvirke, hvordan der produceres og investeres i de lande, vi handler med.

Danmarks og Europas internationale ”muskler” er først og fremmest normative, økonomiske og teknologiske, og de skal bruges aktivt og klogt til gavn for klimaet og dermed vores egen fremtid. Det er derfor afgørende, at den globale dimension får sin klare og definerede rolle i Klimaloven, som et udgangspunkt for de mange vigtige indsatser Danmark og danske aktører kan gøre for at reducere udledningerne uden for Danmarks grænser.

De otte udvalgte områder, hvor Danmark kan gøre en indsats for verdens klima er:

  1. Ambitiøst klimadiplomati
  2. Fokus på de forbrugsrelaterede udledninger
  3. Virksomhederne skal også løfte internationalt
  4. Pengene skal drive det grønne
  5. Teknologiudvikling
  6. Global videndeling
  7. Klimafinansiering
  8. Den europæiske dimension.
Relaterede emner
Kontakt
Christian
Direktør
Jarl
Vicedirektør og International chef