En økonomi for fremtiden? Konference om trivselsøkonomi

Event
wbe
Den 30. og 31. maj 2024 inviterer WEAll DK til konference om trivselsøkonomi. Konferencen vil være med deltagelse af op til 1000 deltagere på tværs af den private, civile og offentlige sektor. Kom med på konferencen for at høre om trivselsøkonomi. Tilmeldingen er åben nu!

CONCITO arbejder for at fremme den grønne omstilling ved at handle hurtigt og ved at skabe grundlaget for en dyb transformation. Vi skal gennemgå store forandringer i de kommende årtier for at opnå et klimaneutralt samfund, både i Danmark og globalt set. 

Det betyder, at vi ikke altid kan holde fast i de eksisterende systemers måde at fungere på, og at vi må arbejde hen imod en mere systemisk forandring. En systemisk forandring der respekterer de planetære grænser og menneskers trivsel. 

Samtalen om at finde nye løsninger er vigtig. Derfor er CONCITO også trådt ind i den nye danske hub under den globale Wellbeing Economy Alliance (WEALL DK). CONCTIO deltager naturligvis også på konferencen om trivselsøkonomi med tre spændende sessioner. 

CONCITOs tre sessioner på konferencen: 

Grøn BNP: Hvad nu?

31. maj 11.00-12.30 - LOKALE X

Det, vi måler, er det, vi opnår. Og det er netop én af hovedkritikkerne af nationalregnskabet. Nationalregnskaberne sætter også værdi på ting, som ikke øger vores velfærd, mens regnskaberne overser ødelæggelsen af aktiver, som vi rent faktisk tillægger værdi. Desværre er denne værdi ofte af en ikke-monetær art og dermed fuldstændig ignoreret af det traditionelle nationalregnskab.

Et grundigt arbejde ledet af Københavns Universitet har taget skridt til at ændre på dette, ved at fastsætte en værdi på mange af de såkaldte eksternaliteter, som ikke dækkes af det traditionelle nationalregnskab.

To spørgsmål trænger sig dog på. Hvad nu? Hvordan kan grønt nationalregnskab udvikles i fremtiden, og på en måde som sikrer gode liv inden for planetens grænser? Hvordan kan vi sikre, at grønt nationalregnskab aktivt anvendes og ikke blot ender som flotte PowerPoints ved forskellige konferencer?

Program
11:00-11:10: Introduktion og rammesætning. Torsten Hasforth, Chef økonom ved CONCITO
11:20-11:40: Grønt BNP – Hvad er det? Hvad kan det? Hvordan kan det operationaliseres
Dialog med Jesper Sølver Schou, fagchef i klimarådet.
11:40-12:00: Fra statens perspektiv, hvordan kan Grønt BNP bruges?
Dialog med Lars Haagen Pedersen, afdelingschef i Finansministeriet
11:45-12:30: Spørgsmål fra salen og debat.    

Fra planetære grænser til planetær politik - hvordan skaber vi fremtidens grønne regulering? 

31. maj 11.00-12.30 - LOKALE X

Vi lever i en tid med sammenhængende klima-, natur- og miljøkriser som kræver sammenhængende løsninger. Den seneste status for de planetære grænser viste, at menneskeheden nu har overskredet seks ud af ni grænser for jordens ”safe operating space”. Det kræver nye måder at forvalte menneskets forhold til planetens ressourcer. 

Trivselsøkonomien må derfor udvikles inden for rammen af de planetære grænser, men hvad vil det sige i praksis? Findes der eksisterende regulering vi kan bruge i (fx EU’s Corporate Sustainability Regulation Directive, eller Science-Based Targets Initiative), eller kræver det nye økonomiske modeller og politiske virkemidler? 

Sessionen giver et indblik i, hvordan andre lande har forsøgt at arbejde med de planetære grænser som udgangspunkt for politikudvikling, og drøfter hvordan vi kan skabe ny regulering i Danmark inden for rammerne af de planetære grænser.
 

Program
Oplæg: Operationalisering af de planetære grænser som ramme for politikudvikling. Erfaringer fra andre lande. 
Oplæg ved Cecilie Friis, CONCITO, Seniorkonsulent, i projektet From Planetary Boundaries to Planetary Politics. 
Paneldiskussion: Hvordan kan vi bruge de planetære grænser som ramme for regulering og politikudvikling i Danmark?¨
Paneldeltagere
•    Rune Baastrup, Direktør, Democracy X
•    Karin Klitgaard, Underdirektør, Dansk Industri
•    Michael Hauschild, Professor, Dept. for Environmental and Resource Engineering & Centre for Absolute Sustainability.
•    Gitte Gylling Olesen, Director of Sustainability and Green Transition, COWI
Paneldebatten er modereret af programchef Peter Andreas Norn, CONCITO. 

The Hidden Costs of the Food System 

30. maj 14.00-15.30 - LOKALE X

Recent analyses from organizations like FAO and the Food System Economics Commission shed light on the hidden costs of the food system, including its impact on climate, environment, nature, health, and more. Danish analyses have also focused on hidden costs in specific areas, such as Jørgen Dejgård Jensen's analysis of potential economic gains from complying with Denmark’s official dietary guidelines.

In this session, drawing on analyses from the Food System Economics Commission, as well as Danish research on the health, climate, and environmental costs of the food system, we aim to illuminate and discuss the necessity of a new economic perspective on the development of the food sector, and how an expanded economic perspective on the benefits and costs of the food system can promote climate-friendly and sustainable development of the food system.

Program
14:00-14:10: Introduction and moderation. Michael Minter, Program Director for Food and Consumption at CONCITO
14:10-14:30: Perspectives on the Hidden Costs of the Global Food System. Claudia Hunecke, PhD, Food System Economics Commission, Potsdam Institute for Climate Impact Research (online presentation)
14:30-14:50: Health-economic costs of unhealthy dietary habits. Jørgen Dejgaard Jensen, Professor at the University of Copenhagen, Department of Food and Resource Economics
14:50-15:10: Climate and environmental costs of Danish food production. Berit Hasler, Professor at the University of Copenhagen, Department of Food and Resource Economics
15:10-15:30: Questions and debate. 


Tilmelding til konferences  og mere information kan findes på https://weall.dk, eller for spørgsmål skrives til info@weall.dk. 

Relaterede emner
Kontakt
Charlotte Louise Jensen
Seniorkonsulent, Fødevarer og Forbrug
Torsten
Cheføkonom, Analyseteamet
Michael Minter
Programchef, Fødevarer og forbrug
Peter Andreas
Programchef, Klimalaboratoriet