COP28

COP28 er den måske vigtigste siden Paris-aftalen i 2015.  Der skal gøres status på de globale udledninger, tilpasningsindsatsen og levering af klima finansiering. Den globale status skal bl.a. danne udgangspunkt for landenes næste runde af klimamål for 2035.

Implementering af nationale klimaplaner skal op i en helt anden skala og i et helt andet tempo end hidtil set. Det vil gøre det muligt at sætte langt mere ambitiøse klimamål for 2035, og det vil gøre det lettere at indfri dem.

Desuden skal COP28 sikre den nødvendige hjælp til de mest sårbare lande, bl.a. ved at færdiggøre den fond for tab og skader, som man blev enige om i Egypten sidste år

Klimatopmødet i Dubai kommer i år til ske i lyset af en række dybt alvorlige kriser, der gensidigt forstærker hinanden. Foruden klimakrisen gælder det kriser indenfor energi, fødevarer, vand, natur, sikkerhed, økonomi, gæld og migration. De medvirker til at grave kløften mellem det globale nord og syd dybere, så årets COP er både meget vigtig og meget udfordret.

Ekspert

Jens
Jens Mattias Clausen
Chef for EU-program og ansvarlig for COP-